Harald Blåtand

Kong Harald

Med kong Haralds dåb, ændredes hans planer. Han var som sin fader kong Gorm hedning til at begynde med, og derfor byggede han videre på sin faders og moders grave i Jelling. Han nåede også at opføre den største af højene, som sikkert var beregnet til ham selv. Men nu blev han kristen, og han lod en kirke bygge i Roskilde, hvor han selv blev begravet. Og han byggede også en trækirke i Jelling, hvor han begravede sin fader og moder (Thyra) efter at have gravet dem ud af den mindste af højene.

Om Haralds død er der to historier, som er enige om én ting: Han døde ved, at han fik en pil skudt i måsen. Under en fejde med hans søn og efterfølger Svend (Tveskæg).

Saxo beretter, at "Harald på Helgenæs berettede sin nødstørft. Her skød en af Svends mænd, Toke, kongen i bagdelen. Han blev såret og bragt til sine frænder på Jomsborg, hvor han døde. Han blev begravet i Roskilde i den kirke, han selv havde ladet bygge."

Jomsvikinge-sagaen lader historien foregå på Bornholm. Her står, at "Harald om aftenen lå på knæ foran et bål for at varme sig, da Svends fosterfader Palnatoke kom til. Han lagde nu en pil på strengen og skød til kongen, og således beretter de fleste kyndige mænd, at pilen fløj lige i bagdelen på kongen og langs igennem ham og kom frem i munden, og kongen faldt straks død til jorden. Kong Haralds lig blev jordet i Roskilde".

Der findes også en tredje historie, som er ældre end de to omtalte - og måske forlæg for dem: Adam af Bremens version.

Harald Blåtand

Adam af Bremen om Haralds død

Haralds dåb

Jellinghøjene

Jellingestenene