1135              Eskilds klostre
Peder Bodilsen

Biskop Eskild

Skovkloster

Herlufsholm

Gård i Støden

Danske klostre

 

                                                        

Sammen med Peter Bodilsen grundlægger biskop Eskild 1135 det benediktinerkloster i Næstved, som siden bliver til Skovkloster (Herlufsholm), et af Sjællands rigeste klostre.

I det hele taget gør Eskild meget ud af at få munke fra reformbevægelserne til Danmark. I 1144 får han sin ven Bernhard af Clairvaux til at sende munke fra hans egen reformorden, cistercienserne ("hvidebrødrene" efter farven på deres munkekutter), til Danmark. De grundlægger ved Herrisvad i Skåne Herredvad Kloster. Ved hjælp af munke herfra, grundlægger Eskild siden Esrum  klostre i Nordsjælland. Og munke herfra giver senere grundlæggere til Løgum og Vitskøl Klostre (grundlagt af kong  Valdemar 1158) i Jylland (hvorfra munke siden grundlægger de sidste cistercienserklostre i Jylland, bl.a. Øm Kloster), ligesom Absalon henter munke i Esrum til den reorganisering af sin fader Asser Rigs kloster i Sorø, som han får foretaget.

Men Eskild grundlagde ikke kun cistercienserklostre. Almindelige benediktinerklostre blev det også til. Som klosteret i Næstved, der senere blev til Skovkloster. Og Æbelholt i Nordsjælland.

Under det senere Herlufsholm - og dermed muligvis under forgængeren klosteret - hørte en gård i Støden i Roskilde. Den blev solgt fra til en bonde i 1677.