1782            Københavnsvej

Chausséen

Dette er forbladet til den kortbog, som udkom 1782, og som viste hele vejstrækningen fra København til Korsør. Der er tale om Danmarks ældste rejseguide. På de følgende billeder vises hele ruten mellem Roskilde og København, som det stadig er muligt at følge ad den gamle Københavnsvej mod Hedehusene og videre ind mod København.

                                                                          

Her ses Roskilde med indkørslen ad Røde Port. Strækningen er også kendt fra en tegning fra 1801. Det er det sidste stykke ind mod byen, som er ændret ved den nye vej (parallelt løber stadig Gammel Landevej). Lige uden for byen ligger Hedegårdene med Hedekroen eller Roskildehvile. Vejen løber ud ad Roskilde bys jorder, hvor der et stykke ude er en sidevej med afstikker til Ladegårdshusene (og derfra til Himmelev).

Vejen fortsætter gennem Hedehusene, hvor der er kro. Den snitter Baldersbrønde, hvor der var bom og bomhus. Vindinge og Reerslev, Marbjerg og Fløng passeres, og Stærkende, Greve, Torslunde, Gundsølille og Herringløse er vist, selv om de ligger længere ude til siderne og et stykke fra vejen. I det område, som i vore dage er døbt Trekroner lå Lidtgodthuse (tænk om stationen ved RUC havde fået det navn). Ud for Sleggerups Huse står der 3½ mil som tegn må en milepæl og 3 mil ved Baldersbrønde. Det er afstanden fra København, der måles!

Vejen passerer Høje-Tåstrup som i dag og går nærmest igennem Klovtofte og Vridsløselille (også som i dag, selv om disse landsbyer nu er helt forsvundet). Imellem disse småbyer ligger Roskilde Kro. I bunden af kortet dukker næste kro op: Røde Vejrmølle Kro. Den har erstattet Glostrup Kro på den gamle alfarvej. Igen er byer, som egentlig ligger for langt ude til siden, vist: Smørumovre, Ledøje Kildebrønde, Vallensbæk og Ishøj. Afstanden til Herstederne er mere korrekt.

Vejen går direkte igennem Glostrup og mindre tæt på begge Brøndbyer og Rødovre, end kortet viser. Derimod er afstanden til Vissinge, Hvidovre og Vigerslev rigtig nok. Gladsaxe er forkert placeret og Husum, Herlev og Brønshøj ligger længere væk. Damhuskroen ses, og Ålekistehusene og Vanløse ved Damhussøen ligger, hvor de skal. Det ældre forløb af vejen ind over Valby er slet ikke vist. Men der ligger en kro lidt til en side som et tegn på, at her gik den gamle vej.

Her ligger Valby et stykke fra hovedvejen, som til gengæld skiller Frederiksberg Have ved slottet fra Søndermarken, ganske som i dag. Den gamle vej mod Valby øst om Søndermarken via Bakkehuset ses dog. Det samme gør Vesterbrogade ind mod København øst om søerne. Pesthuset ude ved Kalvebod Strand er det, der nogle år senere blev flyttet til Bistrup - og blev Sankt Hans Hospital. Vejen slutter ved Vesterport, hvor København - inden for voldene - tager over.