1676           Niels Rosenkrantz
Jomfruklostret
Berte Skeel
Skånske krig

Niels Rosenkrantz var godsejersøn. Både hans far og hans mor havde hvert sit gods. Han kom på Sorø Akademi, men ville være soldat. Han arbejdede sig op gennem graderne i Nederlandene og Spanien, deltog i felttog mod Frankrig og endte som dansk major. Han blev chef for Gønge-kompagniet (frivillige soldater fra det nordlige Skåne) og blev hårdt såret under det store udfald under belejringen af København 1659. 1661 friede han til Berte Skeel, og 1663 blev de gift i domkirken i Viborg. Ægteskabet varede i 14 år.

Rosenkrantz ejede Selsø nord for Roskilde og han endte som generalmajor og deltog i stormen på Wismar i Svensk Forpommern under Skånske Krig. Han var amtmand i Jungshoved Amt, inden det blav lagt under Vordingborg.

Året efter i januar 1676 var han oberst for Kongens Livregiment, som blev indkvarteret i Roskilde. Mange soldater medbragte kone og børn, og de skulle alle indkvarteres i byens små huse, hvor der i forvejen manglede plads. Det er tydeligt på antallet af lejermålssager, at der var mange soldater i byen det år! Senere på året stod Rosenkrantz for erobringen af Helsingborg. Men denne fæstning holdt bedre stand end ventet, og da han var ude at rekognoscere, steg  han op på et angrebsbatteri for at se sig omkring. Her blev han ramt af en kugle i hovedet 3/7 1676.