Vorfruegods i Tune herred

Vor Frue Kloster

Klostergodset

Kirker i herredet

                                                         

En pavebulle fra 1257 giver overblik over klostergodset. Vor Frue Klosters gods/besiddelser lå som hovedregel tæt på Roskilde. Den næststørste koncentration ses i herrederne syd for Roskilde ned mod Ringsted og Køge. Resten er spredt "strøgods". I Tune herred ejer klosteret tilbage i 1257 følgende gods:

Herred Sogn Byer Gårde Noter
Tune Tune Tune ?  -
Reerslev Reerslev ?  -
Vindinge Vindinge ?  -
Karlslunde Karlslunde ?  -
Snoldelev Salløv ?  -
Ølsemagle** Skensved  ? Klostrets helgen Hellig Margrethe fra Ølsehave (Ølse=Højelse) døde her. Der blev derfor bygget et kapel, hvor Margrethes oprindelige grav lå (det har ligget uden for Ølsemagle. Der er er fundet spor af middelalderbebyggelse, og derfor er en vej på stedet kaldt Kapelvej). *
Margrethes kapel  -
Kildebrønde

Kappelgårdene

1-3

                                                                 

Et lille len under klosteret, som bispen også i perioder  ejede noget af. Gårdene har navn efter hovedgården Kappelgården i Snoldelev (med forbindelse til kapellet for den hellige Margrethe af Højelse, som er begravet i Vor Frue Klosterkirke).                                                                                                                                             

* En tredjedel af af offergaverne fra kapellet ved stranden tilfaldt nonnerne (resten fik bispen), og de fik også lov til at lave en årlig indsamling i Margrethes navn i de 12 østligste sjællandske herreder (Margretheskud).

** Ølsemagle ligger i Ramsø herred, men de fleste besiddelser af kapellet, herunder Kappelgårdene, lå i Tune herred.